V kolika letech první kolo?

Moc dlouho čekat nemusíš, obvykle se první dětské kolo kupuje ještě před pátými narozeninami, ti nedočkavější jej pořizují ještě dříve. K jakémukoliv prvnímu kolu rovnou pořiď i dětskou cyklo helmu.

Bike na míru

Mysli na to, že první jízdní kolo musí dítěti dobře sednout tady a teď, nemá smysl pořizovat zbytečně velký kousek jen proto, že malý biker brzy vyroste. Strach ze zbytečně vysokého posedu a nedostatečný dosah na pedály pak někde na cyklostezce opravdu řešit nechceš.

         

Raymon TwoRay 3.0 Newblue 20"                                                         Raymon TwoRay 1.0 Blue Lime 20"

K orientaci v poměru velikostí kolo:dítě ti pomůže menší přehled:

  • Pro 3–4leté cyklisty se poohlížej minimálně po kolech 12 palců (vyšším dětem sednou 18palcové modely).

TIP: Pokud jsou třeba balanční kolečka, dohlédni na to, že se při rovném stoji kola nedotýkají země. V opačném případě by z kola dělala čtyřkolku a malý cyklista by si zvykl příliš se na ně spoléhat. 

  • Bikery, kteří dorostou do výšky alespoň 115 cm, posaď na dětské kolo 20 palců. Dvacítky jsou už vybaveny převody, což pro dítě většinou znamená revoluci v jízdě na kole: kopce se přestanou zdát nedobytné a i po rovné cestě se šlape efektivněji. 
  • Cyklisti s výškou 125 cm přecházejí na kola 24 palců
  • Kolo 26 až 27,5 palců pořiď nejpozději 135cm dítěti. Pokud ratolest roste jako z vody, může přeskočit 24palcové kolo a z 20 přesedlat rovnou na 26.  

       

Dětská odrážedla RebelKidz Air Classic 12,5"

Do začátků kolo odrážedlo

Ve výchově malého cyklisty nepromeškej žádnou příležitost jej zvykat na kolo. Než budeš vybírat první kolo se šlapkami, dopřej mu svobodu pohybu na odrážedle – kole. To vypadá jako klasický bike, ovšem postrádá pedály a jeho koncept spočívá v tom, že malého jezdce–odrážeče pomalu seznamuje s udržením rovnováhy. Budeš se divit, jak hladce později přejde na skutečné kolo. 

Nezapomeň, že dětská helma na kolo patří i k jízdě na odrážedle.

V kolika letech se učí děti na kole?

Pokud na probuzení vášně k cyklistice pracuješ od počátku, tedy vozový park tříltého bikera čítá alespoň kolo odrážedlo, nečekej dlouho s přesedláním na klasické kolo 12 palců. Nějakou dobu to ještě nebude na větší vyjížďky, seznámení se šlapáním v terénu malý cyklista brzy zúročí na větším modelu.

Vždy ber v potaz fyzické schopnosti dítěte a snaž se jej pozitivně motivovat. To, že dítě známých jelo na objemy už ve třech, neznamená, že tvoje ratolest musí taky.

Dětské kolo NS Bikes Zircus 24

Juniorské kolo 24 a víc

Ideálním adeptem na dětské horské kolo 24 až 26 palců je cca 130centimetrový junior, který už překonal úroveň začátečníka a potřebuje robustnější a větší bike, jaký lépe odpovídá jednak jeho tělesným proporcím, jednak zlepšeným dovednostem v jízdě. Malý velký cyklista ocení lepší stabilitu a absorpci nerovnosti terénu, takže toho na větším kole třeba i více ujede v terénu.

Pokud si vychováváš parťáka na downhill, MTB nebo enduro běsnění, nejpozději v tomto momentě investuj do pořádných dětských chráničů na kolo

 

Dětské triko na kolo ve streetwearovém stylu                             Dětský cyklodres Silvini Mazzani Horsefeathers Fury Digital Flame

Výbava, za kterou se stydět nebude

Neřeš funkčnost a styl jenom svého cyklo oblečení, zaměř se na kvalitu a design taky u dětských cyklo bot nebo třeba bund na kolo. Must-have kouskem už v začátcích je dres na kolo dětský, ve skutečnosti stylové funkční triko, které malý biker nebude chtít sundat. 

Inspiruj se několika tipy, jak naplánovat první cyklovýlety s dětmi.