Pokud ti žádná cyklo vyjížďka není dost dlouhá a cítíš se na to zažít s kolem pořádné dobrodružství, nic ti nebrání vzít si to nejdůležitější a šlápnout do pedálů. A na viděnou za několik dní. Přečti si, co je bikepacking a jak se na něj sbalit, ať vše uvezeš. 

Co je to bikepacking a proč do něj jít

Tvoje dobrodružná povaha volá po vícedenním tripu na kolech, objevování nových míst v terénu a nocování ve volné přírodě, s bikem hezky po boku? Bikepacking kombinuje kolo a backpacking do jedinečného způsobu cestování s minimem vybavení, které si vozíš všude s sebou.

A pozor, bez nosičů, zato s využitím šikovných bikepacking brašen. Právě to ti dává volnost pohybu – nepočítá se, že se kvůli plně naloženým nosičům na kolo budeš muset držet asfaltových silnic. Při bikepackingu zažiješ skutečnou svobodu.

Jak si sbalit na bikepacking: minimum věcí, maximální flexibilita

Na overthinking se tady moc nehraje, sbal jen to nejdůležitější z nejdůležitějšího a i to vybírej rozumně. Posuď rozměr a váhu všech věcí. 

Bikepacking brašny

Základem bikepacking výbavy jsou aerodynamické brašny na kolo, do kterých se ti musí vejít všechno potřebné a které tě nesmí omezovat v pohybu. Jejich umístění rozhoduje o obsahu:

  • Rámové brašny – jejich umístění udržuje těžiště kola nízko, což zlepšuje jeho stabilitu, a tak do nich bez obav sbal těžší nebo větší předměty jako vařič, potraviny nebo náhradní díly a cyklistické nářadí.
  • Sedlové brašny – zavěšují se za sedlo a jsou ideální pro ukládání lehkého cyklo oblečení, spacáku a věcí, které nepotřebuješ okamžitě použít.
  • Brašny na řídítka – všechno, co je dobré mít rychle po ruce (snacky, mapu, doklady, cyklo lékárnička, mobil nebo třeba foťák), sbal do praktické brašny na řídítka. Zaměř se na to, aby řídítková brašna byla dostatečně stabilní a neovlivňovala ovládání kola. Měla by být voděodolná, rozmary počasí totiž často nepředpovíš.

           

Voděodolná bikepacking brašna Zéfal Z Adventure                Bickepacking brašna na řídítka Fork pack Zéfal Z Adventure F10

TIP: I přes veškeré odříkání a snahu o minimalismus se ti do brašen na kolo nevešlo všechno potřebné? Svou backpacking výbavu doplň o lehký a prostorný cyklo batoh.

Oblečení na bikepacking

Jak se připravit na vícero možností počasí, zároveň netahat celý šatník? Jednoduše s víceúčelovým cyklo oblečením z technických materiálů, které se starají o perfektní odvádění potu, neprofouknou nebo díky nim třeba nepromokneš. Každopádně si sbal dlouhé cyklo kalhoty a voděodolnou bundu na kolo, a to i když vyjíždíš za plného slunce. 

Na sebe nahoď prodyšné triko na kolo a cyklo kraťasy, ve kterých se ti pohodlně pošlape. Pokud se chystáš zvládat delší úseky, vyplatí se ti cyklistické kraťasy s vložkou

               

Cyklo kraťasy s vložkou TLD Skyline                         Bunda Dirtlej Weathershield Waterproof

Jaké kolo na bikepacking je to pravé? A proč ne silnička?

Pokud si bikepackingový čundr chceš vychutnat se vším všudy, silniční kolo, BMX nebo street kolo nechej doma. Krásy krajiny ti lépe zpřístupní all mountain, k MTB bikepackingu poslouží hard tail kolo, pokud se chystáš na jízdu po převládající šotolině, zaujme tě gravel bike bikepacking. Neznáš? Přečti si, co je gravel bike a proč ho chceš

Vybav se, naplánuj trasu a vyraž, dokud je hezky

Dobrodružství si naplánuj nejlépe na léto či zkraje podzimu, kdy ještě nebývají moc chladné noci a bude ti stačit méně objemné oblečení a tenký spacák (opět mysli na objemy brašen).

Je důležité zvážit svoje síly, mít realistický plán a znát klíčové body na trase, kde je možné získat vodu a potraviny, nebo kde se dá uchýlit v případě nouze. Tak jako tak s sebou měj sadu na opravu kola. Dál to znáš: dostatek tekutin, helmu na kolo a obligatorní „dobrou náladu s sebou!“.