Co je to MTB? Přesně to, co potřebuješ

MTB = mountain bike = horské kolo, je typ biku stvořený pro jízdu v náročnějším terénu, ať už jsou to lesní cesty s kořeny, nebo třeba kamenité stezky v kopcích. Díky robustní konstrukci, odolným komponentům a speciálnímu designu zvládne horské kolo i technicky náročné trasy.

Mezi základní znaky, podle kterých bezpečně rozeznáš MTB kola od ostatních, patří:

  • Robustní rám – jen tak něco jím neotřese. Je navržen tak, aby odolal nárazům a vibracím, i na pohled je odolnější než rám silničního nebo městského kola.
  • Odpružení – další věc, co oceníš v nerovném terénu. Podle toho, do jakých extrémů se hodláš pouštět, zvol lehčí hardtail kolo s odpružením pouze na přední vidlici = jízda spíš na pohodu, nebo rovnou celoodpružené kolo (full-suspension) s odpružením v přední i zadní části = náročné horské trasy a extrémní downhill.
  • Široké pneumatiky s hlubokým vzorkem – srovnej se silničkou a pochopíš. Kluzké, bahnité a nerovné povrchy si vyžadují pořádný vzorek. Ten ti zajistí lepší trakci a stabilitu.
  • Diskové brzdy – zastav hned, jakmile bude třeba. Většina horských kol je vybavena kotoučovými brzdami, které ti v terénu poskytnou silnější a spolehlivější brzdnou sílu, navíc dochází k menšímu opotřebení ráfku.
  • Široký rozsah převodů jeď, jak potřebuješ. Moderní horská kola mají až 12 rychlostí na zadní kazetě, což ti umožní vyrovnat se s kopci jako nic.
  • Geometrie – navržena pro optimální výkon v drsných podmínkách. To zahrnuje nižší sedlo a vyšší řídítka, delší rozvor a uvolněnější úhel hlavové trubky.

Vsaď na správný typ i velikost MTB kola

Rozdíl mezi hardtail a celoodpruženým kolem už máš ujasněn, teď se zaměř na jednotlivé typy. Ty se totiž liší v tom, jak se při jízdě chovají.

Downhill kolo NS Bikes Fuzz 27,5 s 200mm zdvihem vpředu i vzadu

Sjezdové a downhill kolo

Pokud hledáš bike, na který se můžeš spolehnout i v těch největších extrémech, najdeš ho mezi sjezdovými koly s robustními rámy a velkými zdvihy. Celoodpružená downhill kola jsou optimalizována pro sjezdy na technických a strmých trasách a extrémní freeride.

Přečti si o tom, jak začít s downhillem a moc se nerozsekat

Gravel kolo NS Bikes RAG+ 3 White 

Gravel bike

Gravel kolu se nepřezdívá „štěrkolet“ jen tak. S gravelem totiž i po šotolině proletíš bez ztráty rychlosti nebo stability. Je to všestranný bike, který spojuje rychlost silničního kola s robustností horského kola.

V dalším článku se dozvíš, co je gravel bike a proč ho chceš

Allmtn kolo Raymon FullRay 120 3.0

All mountain / enduro kolo

Univerzální stroj, to je all mountain kolo. Parádně zvládá jak sjezdy, tak šlapání do kopců, bude ti věrným parťákem při zdolávání širokého spektra horských tras. Taky enduro kola patří mezi všestranné biky, mají ale superschopnost: pomůžou ti k vítězství na závodech v bahně. Protože se při nich většinou měří čas jen v  technicky náročných sjezdových úsecích, je enduro bike se svými položenějšími hlavovými úhly výkonnější právě při sjezdech.

Trailové kolo

Pokud hledáš pohodové trekingové kolo, na kterém zvládneš dlouhé výjezdy, kopce i adrenalinovější singletracky, jdi do trailového kola

Horské kolo 29 nebo horské kolo 27.5?

Typ MTB už máš vybraný, ale teď tápeš nad velikostí? Pokud chceš vybrousit styl v technických pasážích, zvol horské kolo 27.5, které ti nabízí lepší ovladatelnost a obratnost. Horské kolo 29 ti zas lépe poslouží při překonávání překážek a zajistí vyšší efektivitu šlapání, což oceníš při rychlejší jízdě na rovnějších terénech.

Roste ti před očima nová bikerská generace? Omrkni dětská horská kola, ta se pohybujou od 20 do 24 nebo 26 palců.

Nezatracuj ani trekové elektrokolo

Všechny typy horských kol najdeš i mezi elektrokoly. Podrží tě v podmínkách, na které si zatím třeba netroufáš, a pomůžou ti tak zvednout si sebevědomí i zlepšit výkon. Motor horského elektrokola navíc můžeš kdykoliv vypnout.

Elektrokolo Raymon TrailRay 160E 9.0 29"

Užij si MTB vyjížďku i trénink na maximum

Své síly nepřeceňuj, ale ani se zbytečně nepodceňuj. Delší trasu se vyplatí dobře si promyslet – zvážit množství stoupání i sjezdů. Nezapomeň ani, že správným kolem to nekončí, pořiď si proto taky ležérní cyklo oblečení, ve kterém ti bude pohodlně, zároveň efektivně odvede pot. 

Objev všechny MTB vychytávky, které ti nesmí chybět.